
Evenimetele recente din Europa ce au declanşat deprecierea valutei şi au zdruncinat pieţele financiare, arată că investitorii se pregătesc pentru un adevărat dezastru în zona euro. Analiştii Admiral Markets enumeră câteva consecinţe devastatoare ale crizei datoriilor guvernamentale pe care investitorii le vor anticipa.Grecia intră în incapacitate de plată (default). Majoritatea băncilor vor intra în insolvenţă şi vor fi naţionalizate, se va reveni la o monedă proprie ce se va deprecia cu peste 50%, datorită datoriilor denominate în euro. În funcţie de haosul din Grecia, Portugalia va decide dacă va urma aceeaşi cale, cea mai probabilă. Irlanda este într-o situaţie delicată, Banca Centrală Europeana (BCE) nu doreşte să salveze băncile, dar nici nu le poate lasă să se prabuşească, pentru că ar afecta tot sistemul bancar European. În final, Irlanda va adopta strategia Islandei şi se va detaşa de sistemul bancar.
Zona Euro poate suporta salvarea unor ţări mici, dar Spania este prea mare pentru a pica. Bancile au ascuns problemele în trecut, iar declinul continuu al pieţei imobiliare va aduce falimentul sistemului bancar. Şomajul ajuns la 20%, va continua să crească, cetăţenii se vor revolta împotriva măsurilor de austeritate şi împotriva guvernului, costurile de finanţare cresc şi criza din regiune devine una globală: bursele şi euro incep declinul vertical.
Banca Centrală Europeană intra în insolvenţă, datorită expunerii ridicate pe datoriile guvernamentale şi ale sistemului bancar din Grecia, Irlanda, Portugalia, etc. Marile guverne Europene – Germania şi Franta – decid dacă vor recapitaliza BCE sau vor permite printarea de monedă pentru a se salva, chiar dacă este oarecum ilegal. O parte din băncile acestor state vor înregistra pierderi şi vor fi naţionalizate. Cetăţenii germani, francezi sau olandezi vor trebui convinşi să împartă din durerea grecilor, irlandezilor, portughezilor…
Instituţiile europene vor inregistra pierderi de sute de miliarde de dolari din datoriile statelor membre. Posesorii de bonduri nu vor putea fi plătiţi, din cauza exploziei dobanzilor (acum 17% în Grecia, 10% în Portugalia, Irlanda şi peste 5% în Spania) şi se vor adresa justiţiei sau vor încerca să-şi facă singuri dreptate, pentru că nimeni nu-i va asculta. Revoltele vor împânzi regiunea şi Uniunea Europeana riscă dezmembrarea.
Se vor adopta măsuri drastice de austeritate ce vor fi vehement contestate de populaţie, va fi un adevărat carnagiu în pieţele financiare, o goană nebună după lichiditate din care scapă cine poate. Societatea îşi pierde încrederea în propria monedă şi o abandonează, preţurile cresc şi economiile se evaporă. Pe scurt, asistăm la cel mai mare bubble din istorie: cel al datoriilor guvernamentale. Ceea ce s-a întamplat cu dolarul în ultimele 12 luni, se va repeta cu euro acum. Oricum, suntem într-o perioadă în care banii de hartie încep să valoreze tot mai puţin, iar sistemul monetar îşi pierde din credibilitate. Vestea proastă este că suntem doar la început. O replică a marii recesiuni din 2008 se apropie, dar cat de puternică va fi, vom vedea.